Μάθε να λες όχι!

Αλήθεια είσαι από τους ανθρώπους που λες συνέχεια "ναι"; Δυσκολεύεσαι να πεις "όχι" και δεν ξέρεις γιατί;

Γιατί συμβαίνει αυτό;

η δυσκολία μας αυτή φαίνεται να πηγάζει από μια πιο βαθιά ανάγκη που αντιστοιχεί στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Αποτελεί μια στάση που μπορεί να ήταν αναγκαία στην παιδική ηλικία για την επιβίωση μας και που πολλές φορές τείνει να μας συνοδεύει στην ενήλική ζωή, χωρίς να αναθεωρείται ή να είναι πια βοηθητική. Το να κρατάμε τους γύρω μας ικανοποιημένους, αποτελεί έναν αρχικά απλό τρόπο να αισθανόμαστε ασφαλείς, αλλά μπορεί σιγά σιγά αυτή μας η ανάγκη να μετατρέπεται σε παγίδα, σε έναν φαύλο κύκλο.

Το να κρατάμε τους γύρω μας ικανοποιημένους, αποτελεί έναν αρχικά απλό τρόπο να αισθανόμαστε ασφαλείς, αλλά μπορεί σιγά σιγά αυτή μας η ανάγκη να μετατρέπεται σε παγίδα, σε έναν φαύλο κύκλο. Όταν αισθανόμαστε επομένως αβεβαιότητα για τον εαυτό μας, ελπίζουμε ότι αν ευχαριστούμε τους άλλους θα βρούμε την αγάπη, την ασφάλεια και την φροντίδα. Επικεντρωνόμαστε στις επιθυμίες και πεποιθήσεις των άλλων, δυσκολεύομενοι ωστόσο να βρούμε τη δική μας προσωπική φωνή. Σα να λαμβάνουμε την αποδοχή και συνεπώς την επιβεβαίωση για την αξία μας μέσα από την ικανοποίηση των άλλων...

Ωστόσο, μέσα στη προθυμία μας να ευχαριστούμε, αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον έλεγχο στη ζωή μας και στις επιλογές μας και μετατρεπόμαστε σταδιακά σε “θύματα” εκμετάλλευσης. Νιώθουμε χρησιμοποιημένοι, πληγωμένοι, και συνεπώς θυμώνουμε, μελαγχολούμε, έχουμε ενοχές. Και έτσι η ανασφάλεια για τον εαυτό μας ενισχύεται. Τότε βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα ή να καταπιούμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας ή να τα εκφράσουμε έντονα με θυμό.

Καταπίνοντας όμως αυτά τα συναισθήματα, εκείνα δεν εξαφανίζονται. Στρέφονται προς τον εαυτό αντί προς τους άλλους, εκδηλώνοντας πολλές φορές συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος, σωματικά συμπτώματα. Από την άλλη μεριά, τι γίνεται στην ιδέα ότι εκφραζόμαστε έντονα, ότι ικανοποιούμε τις δικές μας ανάγκες αντί των άλλων; Αυτό ίσως μας κάνει να αισθανόμαστε ενοχές, ότι είμαστε κακομαθημένοι και αχάριστοι απέναντι σε αυτόν που αρνούμαστε, νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε να πληγώσουμε τον άλλον, το οποίο με τη σειρά του μας κάνει να νιώθουμε ενοχή και φόβο ότι θα θυμώσει και θα μας απορρίψει. Και έτσι για να νιώσουμε πάλι ασφαλείς, επιστρέφουμε στην επιλογή της ικανοποίησης των άλλων.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.