Πίσω από τον θυμό: Δάρδαλης Γεώργιος

Σήμερα γράφω για τον θυμό για να κατανοηθεί καλύτερα, πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Βλέπεις έναν νευρικό άνθρωπο και βιάζεσαι να τον κρίνεις από την βιτρίνα του χωρίς όμως να παρατηρήσεις, να εστιάσεις, να ψάξεις τους λόγους που βρίσκονται πίσω από την συμπεριφορά του, πίσω από τον θυμό του, εκεί στα παρασκήνια.

Γιατί θυμώνουν οι άνθρωποι;

Θυμώνουν όταν φοβούνται, φοβούνται μήπως τους κρίνουν αρνητικά, φοβούνται μήπως φανούν ανίκανοι, μήπως πληγωθούν σωματικά και ψυχικά, μήπως χάσουν τον έλεγχο, μήπως κάνουν κάποιο λάθος.

ο θυμός κρύβεται πίσω από τον εκνευρισμό

Σκέψου για λίγο να έχεις κολλήσει στην κίνηση. Ο θυμός σου είναι αποτέλεσμα του εκνευρισμού που νιώθεις. Ετσι μπορεί να θυμώσεις για παράδειγμα με κάποιον άλλο οδηγό. Μπορεί να προσπαθείς για παράδειγμα να τελειώσεις μία δουλειά και τα πράγματα να μην πηγαίνουν όπως τα θες με αποτέλεσμα να νιώθεις ανίκανος/η ή χαζός/ή με αποτέλεσμα να μην επιβεβαιώνεις στον εαυτό σου τις ικανότητες σου. Ετσι θυμώνεις με τον εαυτό σου. Ο εκνευρισμός σου σχετίζεται με τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σου εκείνη την στιγμή.

Αδυναμία

Αισθάνεσαι ότι δεν έχεις την δύναμη ή αλλιώς είσαι αδύναμος να ελέγξεις τα γεγονότα, έτσι ο θυμός είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ελέγξεις τα πράγματα, να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σου. Η ανδρεναλίνη που εκκρίνεται σε κάνει να νιώθεις γεμάτος δύναμη. Είναι ο λόγος που πολλοί γονείς θυμώνουν με τα παιδιά τους αλλά και τα παιδιά θυμώνουν με τους γονείς.

Ψυχικό Τραύμα

Όταν έχεις αποκτήσει κάποιο τραύμα στο παρελθόν και μία κατάσταση σου θυμίζει το τραύμα σου αντιδράς με θυμό.

Αίσθημα ψυχικής κούρασης

Αν νιώθεις διαρκώς ψυχική κούραση, αν είσαι εξουθενομένος και αισθάνεσαι πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει, είναι λογικό να αντιδράς με θυμό. Αυτό το είδος θυμού το έχουν πολλοί γονείς με τα παιδιά τους.

Ζήλια

Πολλές φορές μπορεί να θυμώνεις με ανθρώπους πολύ απλά γιατί τους ζηλεύεις. Ζηλεύεις κάτι που κατέχει ή έχει αποκτήσει κάποιο άτομο και το ήθελες εσύ.

Κατηγορία των άλλων

Έτσι με αυτόν τον τρόπο θυμώνουν και κατηγορούν κάποιον άλλον για τα δικά τους συναισθήματα όπως είναι ο θυμός. Είναι πολύ εύκολο να ρίξει κανείς την ευθύνη σε κάποιον άλλον και να πει εσύ φταις που θυμώνω.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ζητάς συνεχώς το μπράβο και την επιβεβαίωση από τους άλλους και αν δεν στην δώσουν θυμώνεις μαζί τους.

Κάποιος σε στεναχώρησε και θυμώνεις με τον εαυτό σου

Αν κάποιος σε στεναχώρησε με τα λόγια ή τις πράξεις του, μπορεί να θυμώσεις με σκοπό να κρύψεις συναισθήματα που ομολογούν την ευαισθησία σου και την ευαλωτότητα που νιώθεις.

Παραβίαση προσωπικών ορίων

Κάτι άλλο που μας θυμώνει είναι όταν παραβιάζονται από τρίτους τα όρια μας. Για παράδειγμα ο γονέας που εμπλέκεται στην οικογένεια του παιδιού του και παραβιάζει τα όρια του ζευγαριού.

 

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.