Διπολική Διαταραχή

Καταθλιπτική και Μανιακή κατάσταση

Είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψω ποιά είναι η κανονική διάθεση. Αν μου γινόταν αυτή η ερώτηση θα απαντούσα ότι η κανονική διάθεση είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν είναι υπερβολικά χαρούμενο ή υπερβολικά λυπημένο εκτός και αν βρίσκεται στις κατάλληλες συνθήκες για να νιώσει έτσι.

Αν συμβεί κάτι καλό θα νιώσουμε χαρούμενοι για κάποιο διάστημα και αν γίνει κάτι κακό θα νιώσουμε λυπημένοι - σταναχωρημένοι. Η Κατάθλιψη και η Μανία φαίνονται σαν να είναι η υπερβολή αυτής της διακύμανσης της διάθεσης.

Εκτός από την διάθεση επηρεάζεται η σκέψη, η βούληση, η ψυχοκινητική λειτουργία, η κοινωνικότητα, η σεξουαλικότητα, η λήψη τροφής, η προσωπική υγιεινή, ο ύπνος και η συμπεριφορά του ατόμου.

Η βαρύτητα ποικίλει σημαντικά από την ήπια σωματική και διανοητική επιβράδυνση έως τα παραληρήματα και τις ψευδαισθήσεις.

Η ασθένεια σε πρώτη φάση εμφανίζεται με υπομανιακά συμπτώματα (αυξημένη διάθεση, ταχύτερο λόγο, ταχύτερες σκέψεις, υψηλότερα επίπεδα σωματικής και διανοητικής δραστηριότητας, αύξηση ενεργητικότητας, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, παράνοια, αύξηση της σεξουαλικότητας και παρορμητικότητα). Καθώς εξελίσσεται συχνά οδηγεί σε πραγματική ψύχωση με παράνοια και παραληρητικές ιδέες.

Στο επίπεδο της υπομανίας οι αλλαγές αυτές είναι γενικότερα μέτριας έντασης και δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα συνήθως. Για τους μισούς περίπου με διπολική το ανέβασμα δεν υπερβαίνει την υπομανία. Η μανία μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς ευφορική διάθεση με την χροιά εκνευρισμού η δυσφορίας.

Μια συχνή εικόνα είναι η εμφάνιση μικτού επεισοδίου όπου επικρατεί η καταθλιπτική διάθεση.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.