Ψυχογενής Ανορεξία

Η ψυχογενής ανορεξία είναι μία σχετικά σπάνια ασθένεια που προσβάλει κυρίως το δυτικό πολιτισμό. Θεωρείται μια διαταραγμένη εμπειρία του ατόμου με το σώμα του. Προσβάλει σχετικά μικρό ποσοστό στον γενικό πληθυσμό ενώ σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον καναδά βρέθηκε πως στον ευπαθή πληθυσμό ανήκουν οι μαθητές μπαλέτου ( περίπου στο 6,5%} κα τα μοντέλα ( περίπου στο 7%).

Ηλικία έναρξης

Προσβάλει κυρίως νεαρά άτομα ειδικά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους τα οποία προέρχονται συνήθως από τις πλουσιότερες τάξεις της κοινωνίας. Η συχνότερη ηλικία έναρξης είναι τα 18 έτη αν και πιο σπάνια κυμαίνεται περίπου από τα 7,5 ως τα 14,5 έτη. Η ανορεξία εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες.

Τα αίτια

Τα αίτια για την εκδήλωση της νόσου φαίνεται ότι είναι πολλά. Συνήθως λειτουργούν αθροιστικά αλλά μπορεί να συνδυάζονται κάποια μεταξύ τους. Φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει μία γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με τις κοινωνικο-πολιτισμικές πιέσεις που δέχονται για να χάσουν βάρος ώστε να εμφανιστεί η νόσος.

Ασχημα γεγονότα ζωής

Η ανορεξία μπορεί να επισπευτεί από άσχημα γεγονότα ζωής όπως η απώλεια ενός αγαπημένου τους, έναν νέο γάμο του πατέρα ή της μητέρας, μία σοβαρή νόσο η αποτυχία και άγχος για τις σχολικές εξετάσεις. Μπορεί επίσης να παίξει ρόλο η κακή σχέση με τους γονείς, ένας δυστυχισμένος γάμος, μία σεξουαλική εμπειρία, οι συγκρούσεις. Μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη συνοδευόμενη με κατάθλιψη. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας.

Οικογενειακοί παράγοντες

Οι οικογενειακοί θεραπευτές έχουν εστιάσει στα ελλατωματικά πρότυπα αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της οικογένειας. Τα παιδιά προσπαθούν να επιλύσουν τα οικογενειακά προβλήματα στερούμενα την τροφή. Με το να εστιάζουν οι γονείς στο παιδί αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Πέντε κύρια χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεπίδρασης αναγνωρίζονται ως επιζήμια. 

1) Ενα ισχυρό δίχτυ οικογενειακών σχέσεων

2) Η υπερπροστατευτικότητα

3) Η αδυναμία επίλυσης των συγκρούσεων

4) Η εμπλοκή του παιδιού στις συγκρούσεις των γονέων

5) Η αυστηρότητα

Η σύγχρονη μόδα του λεπτού σώματος

Η ανορεξία φαίνεται να σχετίζεται με την μόδα του λεπτού σώματος μετά την δεκαετία του 50. Η εμφάνιση βιβλίων και περιοδικών συμβουλεύουν για δίαιτες απώλειας βάρους, η βιομηχανία της μόδας κατασκευάζει προϊόντα για λεπτά σώματα συνήθως, η τηλεόραση συνδέει την σεξουαλική ελκυστικότητα και την επαγγελματική επιτυχία με μια κομψή εμφάνιση, ενώ δίνεται έμφαση στην καλή φυσική κατάσταση και στον αθλητισμό. Οι κοινωνικές πιέσεις που δέχεται το άτομο οδηγούν σε αγωνία, φόβο πάχυνσης και αποφυγή του φαγητού.

Νευροδιαβιβαστές

Οι νευροδιαβιβαστές που φαίνονται να εμπλέκονται είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη, τα οποιοειδή, το πεπτίδιο χολοκυστοκινίνη και οι ορμόνες απελευθέρωσης της κορτικοτρόπου ορμόνης και βαζοπρεσσίνης. Τα τελευταία χρόνια η προσοχή έχει εστιαστεί κυρίως στην σεροτονίνη. 

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.