Οι φοβίες

Φοβίες, πηγάζουν από το συναίσθημα του φόβου, ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα! Στην εξέλιξη του ανθρώπου, τους καιρούς που ο άνθρωπος ζούσε στην φύση με τα άγρια θηρία ο φόβος έπαιζε τον συμαντικότερο ρόλο στην επιβίωση καθώς προστάτευε από τις απειλές.

Ετσι ο άνθρωπος απέφευγε τα άγρια θηρία και τις απειλές που υπήρχαν στο περιβάλλον του. Στις μέρες μας ο φόβος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, σαν συναγερμός απ ότι θεωρεί ο άνθρωπος απειλητικό, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος απαραίτητα. Οπότε δεν λειτουργεί μόνο σαν συναγερμός αλλά και ως λανθασμένος συναγερμός όπως και το άγχος.

Μπορεί ο άνθρωπος για παράδειγμα να φοβάται ένα ζώο όπως π.χ το άλογο ή κάτι πιο αφηρημένο όπως τον νερό ή τον ήλιο, τον θάνατο, το ύψος, τους κλειστούς χώρους, την πολυκοσμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εγκέφαλος ενεργοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ενεργοποιείται στην θέα μιας αρκούδας ή ενός λύκου.

Ο φόβος συνδέεται με αντικείμενα, ζώα, καταστάσεις, ένοιες κ.τ.λ και αυτή η σύνδεση δημιουργεί τις φοβίες. Το άτομο που έχει την φοβία αποφεύγει καταστάσεις που μπορεί να την πυροδοτήσουν. Αυτή η λανθασμένη στρατηγική των αποφυγών του διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της φοβίας του. Η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τις φοβίες.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.