Κρίσεις Πανικού 

Ο πανικός πήρε το όνομα του από τον Πάνα, θεό των τσοπάνηδων. Ο Πάνας τρόμαζε τα ζώα και τους ανθρώπους ακριβώς όπως κάνει και ο πανικός.

Η καρδιά του ανθρώπου που βιώνει πανικό χτυπά βιαστικά, το δέρμα χλωμιάζει, η αναπνοή γίνεται βιαστική οι μύες τρέμουν. Ενα ακραίο άγχος τον κατακλύζει. Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, ο τρόμος, η δύσπνοια, η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά, η ζάλη, η αστάθεια.Το άτομο φοβάται ότι μπορεί να χάσει τα λογικά του, φοβάται πως μπορεί να πεθάνει. Βιώνει ρίγη ή εξάψεις. Συνήθως συνυπάρχει με αγοραφοβία.

Οι κρίσεις πανικού συνήθως διαρκούν για μερικά λεπτά, αλλά σε κάποιους μπορεί να διαρκέσουν και ώρες. Η συχνότητα και η σοβαρότητα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ο πανικός εμφανίζεται πολλές φορές και σε άλλες καταστάσεις άγχους.

Οι κρίσεις προκαλούν τρομερό φόβο. Ετσι δημιουργείται στο άτομο μία ανησυχία πως θα ξαναπάθει κρίση. Αποφεύγει καταστάσεις στις οποίες θεωρεί πως μπορεί να προκληθεί πανικός σε καταστάσεις στις οποίες είναι δύσκολο να αποδράσει.

Μπορεί να αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία), την οδήγηση αυτοκινήτου ιδιαίτερα όταν υπάρχει κίνηση, τα πλήθη (αγώνες, αγορά, κινηματογράφος), τους κλειστούς χώρους ή τις ουρές αναμονής.

Συνήθως το άτομο καθοδηγείται από την ανάγκη να επιστρέψει σε ένα ασφαλές μέρος όπως στο σπίτι. Στην ουσία δεν φοβάται την κατάσταση αυτή καθεαυτή αλλά σκέφτεται "τι θα γινόταν αν εμφανιζόταν η κρίση σε αυτήν την κατάσταση;". Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας φόβος για τον φόβο. Όσοι βιώνουν κρίσεις προτιμούν να μην ταξιδεύουν πολύ μακριά από τα σπίτια τους. Κάποιοι βιώνουν και αγοραφοβία. Μερικοί παθαίνουν νυχτερινές κρίσεις πανικού με αποτέλεσμα να ξυπνάνε.

Στην αντιμετώπιση των κρίσεων, η ψυχοδυναμική και η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.