Όταν η ψυχή πονά το δείχνει το σώμα

Λέγεται ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους που επισκέπτονται τον γιατρό για κάποια οργανική αρρώστια, πάσχουν ψυχικά χωρίς να το ξέρουν, γιατί η αρρώστια τους στην οργανική της μορφή, είναι έκφραση ψυχικών ανωμαλιών και κατά συνέπεια μία ψυχική αρρώστια σε σωματική εμφάνιση. Είναι δηλαδή, ψυχοσωματική αρρώστια.

Ο καταλληλότερος σε αυτήν την περίπτωση είναι ο ψυχοθεραπευτής, ο οποίος διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και γνώσεις για να διεισδύσει βαθιά στην ψυχή του ασθενή και να ανακαλύψει τι είναι αυτό που τον πιέζει και σε τελική ανάλυση τι είναι αυτό που τον κάνει άρρωστο, γιατί η αρρώστια δεν είναι μία ανώνυμη σύμπτωση αλλά μία δυνατότητα του αβοήθητου ανθρώπου να αντιδράσει σε καταστάσεις που τον καταπιέζουν.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι ένας από τους πιο συνήθεις τρόπους να εκδηλωθεί το άγχος ή τα συσσωρευμένα συναισθήματα που δεν έχουν μοιραστεί και επεξεργαστεί. Εκδηλώνονται κυρίως με τα εξής σωματικά συμπτώματα: Ημικρανίες και πονοκέφαλοι, σεξουαλική δυσλειτουργία, στομάχι και έντερο, αρτηριακή πίεση, δερματικές ασθένειες, αλλεργίες, πόνος στο στήθος, κόπωση, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις.

Η βασική αιτία εμφάνισης ενός ψυχοσωματικού συμπτώματος είναι το άγχος. Αυτό που διαφέρει σε κάθε ψυχοσωματικό σύμπτωμα είναι το επίπεδο του άγχους και τα βαθύτερα αίτια που το προκαλούν. Όταν το άγχος φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο δημιουργεί δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και αυτό με την σειρά του μπλοκάρει τις λειτουργίες του σώματος που ελέγχει.

Οταν κάποια ασθένεια ή δυσλειτουργία εκδηλώνεται το σώμα μας επικοινωνεί μαζί μας για να μας πει ότι ο τρόπος σκέψης μας δεν βρίσκεται σε αρμονία με ότι είναι ωφέλιμο για την ύπαρξη μας. Η ασθένεια δείχνει την ανάγκη αλλαγής στο σύστημα των πιστεύω μας και μας προειδοποιεί ότι έχουμε αγγίξει τα όρια των ψυχικών μας ορίων.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.