Κατάθλιψη 

Είναι δύσκολο πραγματικά να αποτυπώσεις με λέξεις το τι σημαίνει κατάθλιψη. Βλέποντας ανθρώπους, αν μου ζητούσατε να περιγράψω λακωνικά τι σημαίνει το να έχει κάποιος κατάθλιψη, θα χρησιμοποιούσα την λέξη «δυστυχία». Από τις απαρχές του ανθρώπου στην γη η κατάθλιψη κάνει την εμφάνιση της. Ο Ιπποκράτης περίπου 2400 χρόνια πριν μιλούσε για την «μελαγχολία». Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη παγκοσμίος υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια. Δεν υπολογίζει την κοινωνική τάξη.

Ο άνθρωπος με κατάθλιψη νιώθει ότι έχει αποτύχει στην ζωή του, νιώθει θλιμμένος, φοβισμένος και ευερέθιστος, ζει με τον τρόμο. Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν προδιάθεση στο να εκδηλώσουν κατάθλιψη παίζοντας κάποιον κάποιο ρόλο τα γονίδια σε κάποιες περιπτώσεις. Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες προκαλούν βιολογικές αλλαγές από την άλλη πλευρά. Σημαντικά γεγονότα ζωής και πρώϊμες εμπειρίες φαίνεται ότι αποτελούν πιο συχνά αίτια κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση την οποία μπορεί να βιώσει ο καθένας, όπως ακριβώς νιώθουμε λύπη, φόβο, αγάπη κ.τ.λ. Όπως όλες οι ψυχολογικές καταστάσεις, σχετίζεται με αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου. Φαίνεται να εμφανίζεται και στα ζώα επίσης. Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο το συναίσθημα, αλλά και την σκέψη, την συμπεριφορά, την ενεργητικότητα, την λήψη τροφής, την σεξουαλικότητα, την συγκέντρωση.

Συναισθήματα

Το κύριο καρακτηριστικό της κατάθλιψης ονομάζεται ανηδονία, δηλαδή απώλεια βίωσης οποιασδήποτε ευχαρίστησης. Η δυνατότητα βίωσης θετικών συναισθημάτων χάνεται και τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται. Ο άνθρωπος βράζει από θυμό και αγανάκτηση, συνήθως μιλάει απότομα σε μέλη της οικογένειας του και μετά νιώθει ενοχές με αποτέλεσμα να βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην κατάθλιψη. Τα άτομα αυτά αισθάνονται εξαιρετικά ευάλωτα και πράγματα που έκαναν παλιότερα με ευκολία, τώρα μπορεί να προκαλούν φόβο. Άλλα αρνητικά συναισθήματα που εμπλέκονται είναι η ζήλια, ο φθόνος, η ντροπή και το άγχος.

Σκέψεις

Η κατάθλιψη επηρεάζει τις σκέψεις για τον εαυτό, τον κόσμο και το μέλλον. Το άτομο βλέπει τον εαυτό του ως κατώτερο, ελλιπή, άχρηστο και κακό. Το μέλλον μοιάζει σκοτεινό, γεμάτο ματαιώσεις και απογοητεύσεις.

Συμπεριφορά

Η συμπεριφορά αλλάζει. Πράγματα που γίνονταν με ευκολία, τώρα απαιτούν πολύ κόπο. Οι ευχάριστες δραστηριότητες παύουν. Το άτομο αποσύρεται κοινωνικά, κάνει πολύ λιγότερα πράγματα και αποφεύγει δραστηριότητες μαζί με άλλα άτομα. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ορισμένες φορές νιώθουν ένταση και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν. Κάποιοι άλλοι πάλι χαρακτηρίζονται από ψυχοκινητική επεβράδυνση. Τα επαγγελματικά σχέδια που κάποτε γέμιζαν ενθουσιασμό φαίνονται τώρα βαρετά.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.