Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μία συχνή και χρόνια διαταραχή που μπορεί να καταστήσει τον άνθρωπο ανίκανο για εργασία, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες ή και ψυχαναγκασμούς που προκαλούν δυσφορία στο άτομο και την οικογένεια του.
Προσβάλει περίπου 2 με 3% του πληθυσμού και είναι πιο συχνή από την σχιζοφρένεια. Στα παιδιά και στους έφηβους είναι το ίδιο συχνή η εμφάνιση της με τους ενήλικες. Την εμφανίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αν και φαίνεται οι γυναίκες να την εμφανίζουν πιο συχνά. Κατά την διάρκεια της εφηβείας τα αγόρια εμφανίζουν την διαταραχή πιο συχνά από τα κορίτσια. Ο μέσος όρος έναρξης είναι περίπου τα 20 έτη. Οι άγαμοι την παρουσιάζουν πιο συχνά, κάτι που δυσκολεύει τα άτομα να διατηρήσουν μία σχέση.
Συχνά συνυπάρχει με κοινωνική φοβία, κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, χρήση αλκοόλ και διαταραχές της πρόσληψης τροφής.
Η διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, βασίζεται στην παρουσία είτε ιδεοληψιών είτε ψυχαναγκασμών (ψυχαναγκαστικών πράξεων) οι οποίοι προκαλούν σημαντική δυσφορία, καταναλώνουν χρόνο ή διαταράσουν σημαντικά την φυσιολογική καθημερινότητα του ατόμου όπως τις κοινωνικές αλλά και τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
Οι ιδεοληψίες είναι σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που προκαλούν δυσφορία, ενώ οι ψυχαναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, τις οποίες το άτομο αισθάνεται ότι κατευθύνεται να τις κάνει. Οι ιδεοληψίες είναι συνήθως δυσάρεστες και αυξάνουν το άγχος ενώ η εκτέλεση των ψυχαναγκασμών το ελαττώνουν. Η αντίσταση της εκτέλεσης μίας ψυχαναγκαστικής πράξης μεγαλώνει το άγχος. Το άτομο συνήθως καταλαβαίνει ότι οι ιδεοληψίες του είναι παράλογες.
Συμπτώματα
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να εκφραστεί μέσα από διαφορετικά συμπτώματα αλλά η κλασσική της εικόνα περιλαμβάνει το πλύσιμο και τον έλεγχο. Ετσι το άτομο πλένει τα χέρια του υπερβολικά και μερικές φορές αποφεύγει να φύγει από το σπίτι εξαιτίας του φόβου του για τα μικρόβια. Το άτομο ελέγχει αν ο φούρνος είναι κλειστός, αν οι πόρτες είναι ανοιχτές. Ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει πολλές επιστροφές στο σπίτι για να ελεγθεί ο φούρνος.
Μία άλλη μορφή περιλαμβάνει ιδεοληπτικές σκέψεις χωρίς ψυχαναγκαστικές πράξεις. Τέτοιες ιδεοληψίες είναι συνήθως επαναλαμβανόμενες σκέψεις κάποιας σεξουαλικής ή βίαιης πράξης που είναι κατακριτέα από το ίδιο το άτομο. Μια άλλη μορφή είναι η ανάγκη για συμμετρία ή ακρίβεια η οποία οδηγεί σε έναν ψυχαναγκασμό βραδύτητας, πχ το άτομο για να φάει ένα γεύμα ή να ξυριστεί, μπορεί να κάνει ώρες για να το κάνει σωστά και όπως πρέπει. Αλλες ιδεοληψίες είναι θρησκευτικού περιεχομένου ή αποθησαύρισης- συσσώρευσης.
Latest comments
28.03 | 07:20
Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!
20.12 | 15:27
Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.
15.11 | 02:19
RIGHT !!!!
25.09 | 23:08
Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.