Ψυχογενής Βουλιμία

Για το άγχος έρχεται πολύς κόσμος στο γραφείο μου αλλά για την βουλιμία έρχονται ελάχιστοι αν και πάρα πολλά άτομα που βλέπω εμφανίζουν και βουλιμία χωρίς να το γνωρίζουν, γι αυτό κ εγώ την αποκαλώ "ύπουλη" καθώς κάνει την εμφάνιση της υποχθόνια και εμπεριέχεται μέσα σε άλλες καταστάσεις κυρίως άγχους.

Τι είναι η βουλιμία;

Χαρακτηρίζεται από αρνητική αυτοαξιολόγηση του βάρους και του σχήματος του σώματος, δηλαδή σχετίζεται με την αντίληψη που έχει το άτομο για το σώμα του. Ετσι υπάρχει μία έντονη δυσαρέσκεια για το σώμα και ένας μόνιμος φόβος και ανησυχία για το βάρος του σώματος και την σιλουέτα. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει έντονη προσπάθεια απώλειας βάρους με έντονη δίαιτα, υπερβολική άσκηση ή χρήση καθαρτικών, πρόκληση εμετών κ.τ.λ. Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει την βουλιμία είναι τα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής.

Ηλικία και Φύλο

Το ηλικιακό φάσμα κυμαίνεται από τα 10 έως και τα 60 έτη αν και συνήθως φαίνεται ότι αφορά άτομα που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Προσβάλλονται συνήθως γυναίκες.

Διατροφικές συνήθειες

Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων με βουλιμία χαρακτηρίζονται από αυστηρή δίαιτα η οποία διακόπτεται συνεχώς από υπερφαγία. Στην δίαιτα αυτή καταναλώνονται πολύ μικρές ποσότητες τροφής και με μικρή ποικιλία. Οταν υπάρχει βουλιμικό επεισόδιο καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα τροφής ενώ υπάρχει η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου.

Ποιότητα τροφών και κορεσμός

Οι τροφές που καταναλώνονται όταν υπάρχει υπερφαγία είναι τροφές που γενικά αποφεύγονται, κυρίως παχυντικές, σοκολάτες, παγωτά, πάστες κ.τ.λ. Το επεισόδιο υπερφαγίας λήγει είτε με την υπερβολική πληρότητα του στομάχου και την σωματική εξάντληση, είτε με την μείωση της παρόρμησης για κατανάλωση τροφής και την εξάντληση των αποθεμάτων τροφής. Τα τρία τέταρτα περίπου των ανθρώπων με βουλιμία ακολουθούν αμέσως μετά το επεισόδιο μέτρα αντιστάθμισης όπως εμετούς, καθαρτικά και διουρητικά.

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.