«Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν, αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν». Επίκτητος

Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι το πάντρεμα της γνωσιακής προσέγγισης με την συμπεριφορική, δυο μεγάλων σχολών ψυχοθεραπείας. Παρακάτω θα τις περιγράψω συνοπτικά. 

Η Γνωσιακή ψυχοθεραπεία

Η κεντρική ιδέα της Γνωσιακής ψυχοθεραπείας προέρχεται από την βαθυστόχαστη παρατήρηση του Καρτέσιου "Σκέφτομαι άρα υπάρχω". Το περιεχόμενο των σκέψεων μας ασκεί μεγάλη επίδραση στα συναισθήματα μας. Η Γνωστική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι ορισμένα είδη σκέψεων που κάνουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, για παράδειγμα εάν είναι αγαπητοί, επιθυμητοί, παραγκωνισμένοι, βαρετοί, ασκούν μεγάλη επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Εάν αισθανόμαστε ότι δεν μας αγαπούν, θα βλέπουμε τον κόσμο ως ένα μέρος δίχως αγάπη και έτσι καθημερινά, η σκέψη μας ότι δεν μας αγαπούν θα επιβεβαιώνεται. Αυτές οι σκέψεις ονομάζονται αυτόματες γιατί λειτουργούν στο περιθώριο της συνείδησης με την μορφή "εσωτερικού διαλόγου". Εάν αυτές οι σκέψεις, εντοπιστούν και αποκαλυφθούν αρχίζει να αλλάζει και η ψυχολογική κατάσταση που συντηρείται από αυτές (άγχος, κατάθλιψη κ.τ.λ). Αυτή η μορφή θεραπείας ονομάζεται "Γνωσιακή" επειδή αποσκοπεί κυρίως στην αλλαγή των σκέψεων για τον εαυτό, τον κόσμο και το μέλλον.

Τα θετικά της Γνωσιακής

Ενα από τα πλέον θετικά χαρακτηριστικά της Γνωστικής θεραπείας είναι ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση των γνωστικών παραμορφώσεων που διαστρεβλώνουν με αρνητικό τρόπο την πραγματικότητα προκαλώντας κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, ροπή στις εξαρτήσεις, διαταραγμένες σχέσεις κλπ. Μπορούν να εντοπιστούν από τον ίδιο τον θεραπευόμενο σε σύντομο χρονικό διάστημα με την καθοδήγηση του θεραπευτή.

Που απευθύνεται

Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Cognitive Therapy and research" η Γνωσιακή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε θεραπευόμενους διαφόρων επιπέδων μόρφωσης και εισοδήματος. Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι ευκατάστατος, άπορος, υψηλού ή μέσου διανοητικού βεληνεκούς, ηλικιωμένος ή νέος, η εφαρμογή της γνωσιακής ψυχοθεραπείας σπάει τον φαύλο κύκλο των νοσηρών (και παράλογων) σκέψεων και στάσεων που δημιουργούν ψυχολογικά συμπτώματα τα οποία ασκούν εντυπωσιακή επίδραση στο πως κάποιος τελικά νιώθει.

Είναι συνεργατική θεραπεία

Η Γνωσιακή θεραπεία εστιάζει στην συνεργασία, αναθέτοντας στον θεραπευόμενο κατ οίκον εργασία, η οποία συζητιέται και αναλύεται σε κάθε συνεδρία. Είναι αποτελεσματική; Η αποτελεσματικότητα της Γνωστικής ψυχοθεραπείας έχει αποδειχθεί σε αμέτρητες έγκυρες έρευνες, γεγονός που προσφέρει επιβεβαίωση της θεωρίας σύμφωνα με την οποία οι σκέψεις βρίσκονται πίσω από τις νευρωτικές διαταραχές, αλλά παίζουν επίσης ρόλο στην συντήρηση τους.Ο καθηγητής Garvin Andrews στην ανασκόπηση του στο British Journal of Psychiatry αναγνώρισε την Γνωστική ψυχοθεραπεία ως θεραπεία επιλογής για το γενικευμένο άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την κατάθλιψη. Επιπλέον είναι εξίσου αποτελεσματική στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, στις κρίσεις πανικού, στις συζυγικές δυσκολίες, στις σεξουαλικές δυσκολίες και στις παιδικές συναισθηματικές διαταραχές

Η Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Η Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία θεωρεί ότι η μάθηση μέσω των μηχανισμών της είναι εκείνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς και στην ανάπτυξη των διαταραχών. Στοχεύει στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και στην άρση των συμπτωμάτων. Η συμπεριφορική μιλά για μαθημένες συμπεριφορές που συντηρούν τις διαταραχές. Ενας άνθρωπος για παράδειγμα που φοβάται τις αράχνες έχει συνδέσει μέσω των μηχανισμών της μάθησης το αντικείμενο (αράχνη) με το συναίσθημα του φόβου, έτσι έχει μάθει να τις αποφεύγει καθώς ο μηχανισμός αυτοπροστασίας του ενεργοποιείται. Ετσι στην συμπεριφορική εκτείθεται σταδιακά  σε αράχνες μέχρι να αποσυνδεθεί ο φόβος από το αντικείμενο που τον πυροδοτεί και τον συντηρεί. Στην συμπεριφορική χρησιμοποιούνται τεχνικές που στοχεύουν στην αλλαγή της συμεριφοράς όπως π.χ παίξιμο ρόλων, συμπεριφορικά πειράματα κλπ.

Αποτελεσματικότητα

Αυτή η μορφή θεραπείας έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε αγχώδεις διαταραχές και φοβίες όπως η ζωοφοβία, η αγοραφοβία, η υψοφοβία, η κοινωνική φοβία. Ακόμη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στις διαταραχές συμπεριφοράς, στις εξαρτήσεις κλπ.

Δάρδαλης Γεώργιος

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Χατζημιχάλη Γιάνναρη 35 τηλ: 6970833831

Latest comments

28.03 | 07:20

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνεργασία ,οι γνώσεις σου και η κατάρτιση σου είναι σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με την αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικο !!!

20.12 | 15:27

Ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής που προσεγγίζει στοχευμένα, καθοδηγεί με τις γνωσεις του και σου δίνει τα εργαλέια για να ανακαλύπτεις και ναδιαχειριζεσαι την πηγη των προβλημάτων σου. Με βοηθάει πολύ.

15.11 | 02:19

RIGHT !!!!

25.09 | 23:08

Βρισκόμουν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση , αυτός ο άνθρωπος με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι όλα βρίσκονται μέσα μας. Από εκεί ξεκινούν. Και έτσι, βρήκα το χαμένο μου χαμόγελο.