Αυτοεκτίμηση - Δάρδαλης Γεώργιος

 

Πόσο εκτιμάς τον εαυτό σου;

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνω είναι το πόσο εκτιμάει τον εαυτό του κάποιος. Ζητάω να μου βαθμολογήσει από το 1-10 πόσο πιστεύει ότι εκτιμά τον εαυτό του. Εσύ πόσο εκτιμάς τον εαυτό σου;

Η ρίζα του κακού.

Η Εκτίμηση που έχει κάποιος για τον εαυτό του έχει ρίζες στην παιδική ηλικία. Πολλοί γονείς σχολιάζουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους βάζοντας τους ταμπέλες. Είσαι "Άχρηστος/η, Κακός/ή, Χαζός/ή, Τεμπέλης/α, Χοντρός/ή, κ.α. Την συμπεριφορά του παιδιού τους την μετατρέπουν σε ταυτότητα. Έτσι αντί να πουν στο παιδί πως δεν τους αρέσει η συμπεριφορά του, είναι σαν να του λένε ότι δεν τους αρέσει το ίδιο το παιδί. Το σωστό είναι οι γονείς να δείχνουν την δυσαρέσκεια τους για την συμπεριφορά του παιδιού και όχι για το ίδιο το παιδί γιατί θα μεγαλώσει και θα βάζει ταμπέλες και στον εαυτό του και στους άλλους.

Μια κοπέλα τις προάλλες μου είπε ότι είναι "ξεροκέφαλη". Την ρώτησα από που είχε μάθει αυτήν την λέξη και μου είπε ότι η μητέρα της την έλεγε έτσι όταν ήταν μικρή. Τα παιδιά σου θα εκτιμούν τον εαυτό τους αν τα εκτιμάς πρώτα εσύ και αν τους περνάς αυτά τα μηνύματα σε λεκτικό αλλά και μη λεκτικό επίπεδο.. Μία καθηγήτρια μου στο πανεπιστήμιο μας έλεγε πως τα παιδιά είναι σαν τα κουλουράκια, ότι φουρνίσεις θα φας.

Βγάλε όλες τις ταμπέλες από το λεξιλόγιο σου

Μην κρίνεις αρνητικά τους άλλους ανθρώπους και μην κρίνεις αρνητικά τον εαυτό σου. Όσο λιγότερο  κρίνεις τον εαυτό σου τόσο θα βελτιώνεται η αυτοεκτίμηση σου.

Μίλα όμορφα στον εαυτό σου!!!

Του αξίζει!!!