Σωστή Αναπνοή και Χαλάρωση - Δάρδαλης Γεώργιος

Παρόλο που χωρίς οξυγόνο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, πολλές φορές αναπνέουμε με λάθος τρόπο. Η αναπνοή μπορεί να είναι γρήγορη και ρηχή, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται  μόνο το επάνω μέρος των πνευμόνων και να εισπνέεται μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. 

Ίσως να έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να αναπνέει με αυτόν τον τρόπο όταν για παράδειγμα τρέχετε να προλάβετε μία συνάντηση ή το λεωφορείο. Είναι μία φυσιολογική αντίδραση σε αγχογόνες καταστάσεις που ονομάζεται υπεραερισμός

Όλοι εμφανίζουμε υπεραερισμό όταν ασκούμαστε ή όταν βιώνουμε υπερένταση. Ωστόσο η συνεχιζόμενη γρήγορη αναπνοή μπορεί να δημιουργήσει άγχος ή φόβο καθώς υπάρχει ανισορροπία οξυγόνου/διοξειδίου του άνθρακα, με το να εισπνέεται μεγάλη ποσότητα οξυγόνου και έτσι τα επίπεδα του διοξειδίου πέφτουν. 

Αυτή η ανισσοροπία μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως μούδιασμα, (πρόσωπο, χέρια, πόδια) μυικό τρέμουλο, κράμπες, ζάλη, προβλήματα στην όραση, πόνο στο στήθος και το στομάχι, εξάντληση και κούραση.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογική πίεση και ανησυχία με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μέχρι και κρίση πανικού.

Συμβουλή για καταπολέμηση του υπεραερισμού και χαλάρωση

Μπορείτε εύκολα να  καταπολεμάτε την υπέρπνοια και να ελέγχετε την δυσφορία αναπνέοντας σωστά. Αυτό σημαίνει να μάθετε να αναπνέεται ήρεμα και ρυθμικά, εισπνέοντας από την μύτη μέχρι να γεμίσουν πλήρως οι πνεύμονες με αέρα και στην συνέχεια εκπνέοντας αργά και πλήρως.